Bertus Dijkstra - Bouwen als vanouds Bertus Dijkstra - Bouwen als vanouds Bertus Dijkstra - Bouwen als vanouds Bertus Dijkstra - Bouwen als vanouds Bertus Dijkstra - Bouwen als vanouds
ACTUEEL
Herstel waterlopen de Gooyer nabij WolvegaHerstel waterlopen de Gooyer nabij WolvegaHerstel waterlopen de Gooyer nabij WolvegaHerstel waterlopen de Gooyer nabij WolvegaHerstel waterlopen de Gooyer nabij WolvegaHerstel waterlopen de Gooyer nabij Wolvega
16-10-2011

Herstel waterlopen de Gooyer nabij Wolvega

Er moest iets gebeuren bij de Gooyer, de vijzelbak was in zeer slechte staat en het waterwiel was ook niet veel beter.
Ook nu merk je dat het eikenhout in die zure veengronden geen lang leven heeft.
Na een periode van overleggen, wat gaan wij doen?  wat is wijsheid?  hoe beoordeelt RCE deze onderhoudsbeurt? hebben wij in gezamenlijk overleg met Fryske Gea, Monumentenwacht Fryslân en RCE besloten om het waterwiel te vernieuwen en de bestaande kammen over te zetten. Hierbij is het nieuwe wiel een exacte copie van het bestaande wiel inclusief verbindingen doch exclusief houtworm.

De vijzelbak is voorzien van nieuwe bekleding in het tonronde gedeelte en daarboven. Hierbij is gekozen voor FSC azobé welke geschaafd en geploegd is met losse veren.

In de tussenperiode dat wij de vijzelbak onderhanden namen, lag de vijzel bij de werkplaats. Deze hebben wij tussen de bedrijven door voorzien van een paar nieuwe stukken bandstaal en is de ondertap met bijbehorende pot gereviseerd. Hierbij hebben wij een bronzen lagerbus met vetsmeer in de onderpot gemaakt.

Ook de potbalk bleek niet in de goede positie te staan, deze hebben wij weer exact in de hartlijn van de vijzel geplaatst waardoor de vijzel nu ook veel lichter draait.

De komende weken gaan wij benutten om terrein en vijzelbak en andere kleine zaken af te handelen zodat de molen weer kan malen. Update volgt.

Willem.

bouwendnederlandnvvmerkendleerbedrijf