Bertus Dijkstra - Bouwen als vanouds Bertus Dijkstra - Bouwen als vanouds Bertus Dijkstra - Bouwen als vanouds Bertus Dijkstra - Bouwen als vanouds Bertus Dijkstra - Bouwen als vanouds
ACTUEEL
Molen de Gooyer nabij BlesseMolen de Gooyer nabij BlesseMolen de Gooyer nabij Blesse
30-03-2013

Molen de Gooyer nabij Blesse

 

Afgelopen winter hebben wij in samenwerking met Monument advies Noord en het Fryske Gea de molen de Gooyer voorzien van nieuwe lange schoren, korte schoren en Lange spruit.

Bij aanvang hebben wij alle genoemde onderdelen inclusief de vangbalk en staartbalk mee genomen naar onze werkplaats.
Hier moesten wij helaas constateren dat de lange schoren niet meer goed genoeg waren om nogmaals dienst te doen als korte schoren. Gelukkig hebben wij hiervoor altijd een stel op voorraad dus deze meteen maar naar voren gehaald en behandeld.
Ook zijn de hangers bijgewerkt gestraald, geschoupeert en gecoat. 
Daar de wipstok tijdens de- montage werk in de weg hing, hebben wij deze meegenomen, kaal gehaald het ijzerwerk waar nodig opgelast en alles weer net geschilderd. Sipke Koning had al een nieuw Vangtouw geleverd aan de molenaars, dus deze direct maar gemonteerd.

Voor de lange schoren en spruit is er Bilinga gekozen buiten het hart gezaagd. Als afdekking op de spruit op de ouderwetse manier weer lood aangebracht. Ook zijn alle draadeinden vervangen door RVS spiebouten. De staartbalk is de oude Pitch Pine balk, deze is helemaal kaal geschaafd en ter plaatse van alle verbindingen weer voorzien van oud grenen nieuwe stukken.

Het geheel is geschilderd met het Jotun systeem. 

Na de vijzelbak nu het kruiwerk, kunnen de molenaars de komende tijd weer gerust gaan malen en draaien met een van de oudste en mooiste achtkant (blokkeel constructie) van Friesland.

Willem Dijkstra.

 

 

bouwendnederlandnvvmerkendleerbedrijf