Bertus Dijkstra - Bouwen als vanouds Bertus Dijkstra - Bouwen als vanouds Bertus Dijkstra - Bouwen als vanouds Bertus Dijkstra - Bouwen als vanouds Bertus Dijkstra - Bouwen als vanouds
ACTUEEL
Molen Montefiore vloerenMolen Montefiore vloerenMolen Montefiore vloerenMolen Montefiore vloerenMolen Montefiore vloerenMolen Montefiore vloeren
23-10-2011

Molen Montefiore vloeren

Inmiddels zijn wij al druk bezig met het maken van de benodigde onderdelen voor de molen in Jeruzalem, naar wat wij de afgelopen periode al hebben meegemaakt, is het een project welke wij niet hadden willen missen.

De combinatie van een Engelse molenbouwer die samen met een Nederlandse molenbouwer een typisch (Engelse) Kentse molen in Jeruzalem gaat restaureren is zo uniek.
Om de Engelse technieken te kunnen begrijpen ben ik een paar dagen met Vincent op pad geweest in de Kentse streek en zijn we bij diverse molens geweest. Hier merk je toch al zeer snel dat er een paar interessante ontwikkelingen zijn geweest, het zelfkruien de omgekeerde krui neuten dus overing als basis krui neuten onder de voeghouten, stalen wielen met houten tanden en hout op staal of staal op staal, al die gietijzeren onderdelen. Ook de ontwikkeling zo ontdekte ik de borstelbuil oftewel de flowerdresser die was er al voor 1900.

Na veel overleg is het project molen Montefiore in een stroomversnelling gekomen met als doel dat de oplevering in komend jaar 2012 zal zijn.

Wij zijn dit voorjaar begonnen met het maken van alle vloer constructies.
De huidige romp is geheel leeg van binnen dus alles moet opnieuw gemaakt worden.
Wel waren er intussen gedetailleerde opmetingen gemaakt door Vincent en Gerrit Keunen waar alle moerbalken waren gesitueerd. Van de kapzolder waren geen gaten meer te herkennen daar de Engelsen vroeger de bovenkant al eens hebben opgeblazen.

Maalgoot kennen ze niet in deze typische Engelse molens, zij malen in meelbakken en van daaruit scheppen zij het in zakken of het gaat via kokers direkt naar de flowerdresser. Een lichtetouw of i.d. hebben zij niet, dit wordt versteld met een stelwiel en het bijhouden met een regulateur.
Hierdoor ben je wat minder afhankelijk van de positie van de trappen.

Na alles te hebben ontworpen hebben wij de moerbalken met gordingen geheel volgens tekeningen en Engelse verbindingen gemaakt. Het hout is geleverd door Firma Gras uit Zaandam hier hebben wij speciaal natuurlijk gedroogd Duits grenen voor gebruikt, al het vloerhout is door Gras teruggedroogd naar 10 - 12 %.

Alle onderdelen voor de vloeren zijn nu afgerond en staan klaar om in de container verscheept te worden naar Israel.

Wij zijn nu begonnen met kap constructie, en de kruivloer. Hopenlijk wordt deze week de nieuwe bovenas gegoten in Engeland ook Vincent is aardig op dreef, hij is nu druk bezig met de laatste tekeningen voor de mallenmaker zodat alle gegoten onderdelen de komende maanden gereed komen.

Volgende updates volgen.

Willem.

bouwendnederlandnvvmerkendleerbedrijf