Bertus Dijkstra - Bouwen als vanouds Bertus Dijkstra - Bouwen als vanouds Bertus Dijkstra - Bouwen als vanouds Bertus Dijkstra - Bouwen als vanouds Bertus Dijkstra - Bouwen als vanouds
ACTUEEL
Onderhoud Montefiore 2014Onderhoud Montefiore 2014Onderhoud Montefiore 2014Onderhoud Montefiore 2014Onderhoud Montefiore 2014Onderhoud Montefiore 2014
26-05-2014

Onderhoud Montefiore 2014

 In het voorgaande berichten had ik steeds gereageerd, echter door technisch falen had ik geen foto's meer van het interieur, gelukkig doe ik nu het onderhoud jaarlijks, dus afgelopen februari zijn Antje en ik vol energie weer naar Jerusalem getogen, Als ik op schiphol kom bij de gate van ELAL herkennen ze mij al, wordt gesmaust Taganat ruag of zo, betekend windmolen, waarbij ik bij een dame tekst en uitleg mag geven. Maar verder! bij aankomst in Israel eerst weer kennis gemaakt met de opzichter van de Foundation Haim Barimboim dit voelde als weer thuis komen. En de dag erna direkt naar de molen.

Hier stond Jonathan de molenaar al blij te kijken dat ik er was, hij had mij vooraf al een paar keer gebeld en aangegeven dat de molen zwaarder ging lopen, niet zo verwonderlijk als je nagaat dat de molen 5 tot 6 dagen per week draait en honderden bezoekers verwelkomt, ik denk dat er in de Zaan niet eens zoveel mensen langskomen, maar ja hoeveel molens staan er in Israel en in NL. (3 molens en 1 romp).
De tandwielen stonden alwee behoorlijk diep en de as was al goed gezet in de pen, maar ook de zelfzwichting kon wel weer een beetje olie hebben na al dat stof. kortom werk aan de winkel.
Op de Faceboek site van Montefiore Windmill kunt u ook zien wat ik zoal heb gedaan.

Ook heb ik samen met Jonathan de stenen gelicht om deze weer eens goed te reinigen en te controleren, Dit had eigenlijk niet gehoeven alles zag er piekfijn uit, zelfs de maalbalken op het scherpsel kregen al mooi kleur.

En het is elke dag weer een feest, ja de molen heeft een E. Motor maar hij werkt op de wind het blijft nog een lange strijd voor Jonathan om dit aan de mensen uit te leggen.

Ik heb hieronder diverse foto's toegevoegd met name van installaties die ik in de 2e fase heb geinstalleerd. 

Op dit moment maalt Jonathan 150 kg per maand, maar gelet op de grote vraag zal dit zeer binnenkort niet meer toereikend zijn, daarom zijn wij al druk aan het brainstormen hoe wij de molen het best kunnen voorzien van graan reiniger, meng silo en graan pletter. 
Inmiddels hebben wij al een vochtmeter geleverd, waardoor Jonathan bij juist vocht gehalte kan malen.
Dit geeft een heel goed maal resultaat, met een hoog bloem percentage.

In ieder geval, als ik weer nieuws heb over deze mooie molen zal ik het weer plaatsen.

Groet Willem.

 

bouwendnederlandnvvmerkendleerbedrijf