Bertus Dijkstra - Bouwen als vanouds Bertus Dijkstra - Bouwen als vanouds Bertus Dijkstra - Bouwen als vanouds Bertus Dijkstra - Bouwen als vanouds Bertus Dijkstra - Bouwen als vanouds
ACTUEEL
Update 1 molen Montefiore JerusalemUpdate 1 molen Montefiore JerusalemUpdate 1 molen Montefiore JerusalemUpdate 1 molen Montefiore JerusalemUpdate 1 molen Montefiore JerusalemUpdate 1 molen Montefiore Jerusalem
29-04-2012

Update 1 molen Montefiore Jerusalem

We zijn weer een maand verder dus een kleine update :

WIj wonen vanaf 12 april al weer ruim 2 weken in Jerusalem en ik moet zeggen het bevalt ons super.
De mensen zijn zeer blij en verheugd dat wij de molen van hun land Israel weer compleet en werkend maken. Elke dag arriveren er ongeveer 100 tot 200 bezoekers bij de molen en hoor je vaak de woorden Olande en Windmill.

WIj zijn na Pasen gearriveerd zodat wij de eerste dagen wat tijd hadden om ons nieuwe verblijf  in te richten en onze bouwplaats een beetje te verkennen. Ook was mijn vriend Leenard, die een film maakt over het project in Jerusalem, aanwezig. Hij stond erop, om samen met mij en onze local contracter, de eerste spulletjes in te kopen. Ben erg blij dat Leenard dit gefilmt heeft want het was zo'n unieke ervaring.

Na de eerste week zijn wij begonnen om de moerbalken in te meten. Helaas kwamen wij tot de ontdekking dat in vorige restauratie's de gaten zeer goed waren dichtgemaakt, dus een hele speurtocht.
Ook is ondertussen de 1e container gearriveerd en die moest snel leeg. Gelukkig hebben zij hier allemaal sterke knapen met heel veel spierballen dus in 2 uurtjes leeg  en alles op zijn plek.

Nadat wij vorige week alle gaten hadden open gehakt met kango's kon ik eindelijk de moerbalken inmeten.
Met een grote autolaadkraan hebben wij daarna alle moerbalken geplaatst. De aannemer die stond al verbaast te kijken en zei: tik tak en finito!

Komende 2 weken proberen wij alle vloeren te sluiten en de voorraad bunkers in de molen te timmeren.
Kortom wij hoeven ons geen seconde te vervelen en hier met die warmte is het wel van belang om vroeg op de dag te beginnen, na 3 uur  s'middags is de accu echt wel leeg.

Het is wel fijn dat wij op vrijdag en zaterdag (Sabbat) wat tijd hebben voor ons zelf om Jerusalem
te gaan verkennen. Moet nog wel wennen aan het feit dat je op zondag weer begint te werken.

Inmiddels is ook al bekend wanneer de volgende containers in Jerusalem arriveren, dus alles loopt op rolletjes.

Wat betreft de wind, wij hebben nog geen dag gehad dat de vlaggen op de molen stil hingen, m.a.w. het waait hier elke dag en soms nog hard ook. Dus die molen draait wel!

Groet vanuit Jerusalem.

bouwendnederlandnvvmerkendleerbedrijf