Bertus Dijkstra - Bouwen als vanouds Bertus Dijkstra - Bouwen als vanouds Bertus Dijkstra - Bouwen als vanouds Bertus Dijkstra - Bouwen als vanouds Bertus Dijkstra - Bouwen als vanouds
ACTUEEL
update 4 molen Montefiore Jerusalemupdate 4 molen Montefiore Jerusalemupdate 4 molen Montefiore Jerusalemupdate 4 molen Montefiore Jerusalemupdate 4 molen Montefiore Jerusalemupdate 4 molen Montefiore Jerusalem
06-04-2013

update 4 molen Montefiore Jerusalem

Wij zijn nu al weer 1,5 maand in Israel om de molen Montefiore in Jerusalem maalvaardig te maken.
Wanneer wij arriveerden in Israel voelde het alsof je thuiskomt op je 2e thuis.
De eerste weken stonden voornamelijk in het teken van de molen optimaliseren, smeersysteem integreren en nodige luiken e.d. zaken aan te brengen.
Na de zeer drukke periode van vorig jaar konden wij nog niet garanderen dat de molen probleemloos 360 graden naar de juiste windrichting gedraaid kon worden, wij waren al blij dat de molen kon draaien. Nu kan de molen door de wind zelf op de wind gekruid worden, met behulp van de fantail.

Ook heb ik een volledig automatisch smeer systeem in de kap ingebouwd, die alle lagerblokken, assen tandwielen en glijblokken voorziet van vet, maar liefst 41 m1 vetleiding met 3 verdelers over 16 smeerpunten. Dit was geen eenvoudige klus maar het resultaat is super doeltreffend.

De laatste weken gaat het krui systeem steeds beter werken, hierdoor staat de molen nagenoeg elke dag op de juiste windrichting, dus kleppen dicht, vang eraf en draaien maar.

Net voor de paasdagen hebben wij eindelijk ook de laatste vracht uit Nederland mogen verwelkomen, de kisten werden in plaats van 8 uur s’ochtends 10:00 uur s’avonds geleverd, dus middernacht kisten ontmantelen en alles naar binnen brengen, de dag erna is Barak Obama aangekomen en alles op straat moest weg en schoon zijn, ik geloof dat ik diverse dienders heb moeten uitleggen waar ik midden in de nacht mee bezig was naast het King David Hotel waar Obama zou logeren. Maar dit maakte voor mij niets uit, ik had mijn spullen!

Inmiddels is de upright-shaft (gietijzeren koningsspil) met wallower (bonkelaar) en great Spurwheel (spoorwiel) geïnstalleerd. Ook dit draait allemaal soepel, de kammen moeten nog in het bovenwiel gezet worden, maar dan moet ik continue om het gaande werk denken, dus voor eigen veiligheid nog even zonder kammen in het wiel.

Afgelopen week na Pasen een frame voor het luiwerk gemaakt van zeeuws Iep, mooi in de buitenlucht, veel bekijks gehad, zo vaak zie je het ook niet dat de molenmaker voor publiek op locatie een heel frame en hefboom werktuig in elkander knutselt.
De bridgetree met hanger and guide (steenlicht) hangt inmiddels ook al aan het plafond samen met de governor (regulateur).  De smid Boaz Yakin gaat de komende week het resterende smeedwerk voor de fulcrum screw en het lichte werk maken. Deze man werkt ook veel samen met Uri Hofi voor de ingewijden zoals Mark den Boer een zeer goede bekende! Deze heb ik ingemeten in het werk en uit geschetst zodat Boaz deze op de traditionele manier kan maken.

De komende 2 weken worden cruciaal voor mij, dan moeten de stenen en de aandrijvingen zijn plek krijgen, te samen met de maalbakken en kokers en bedieningen.
Ook de elektromotor moet gaan werken om het spoorwiel  aan te drijven.

Kortom drukke weken alles in mijn eentje maar oh wat geniet ik toch van die ambiance in Jerusalem en deze mooie molen.

Willem Dijkstra

bouwendnederlandnvvmerkendleerbedrijf