Bertus Dijkstra - Bouwen als vanouds Bertus Dijkstra - Bouwen als vanouds Bertus Dijkstra - Bouwen als vanouds Bertus Dijkstra - Bouwen als vanouds Bertus Dijkstra - Bouwen als vanouds
ACTUEEL
Update molen MontefioreUpdate molen MontefioreUpdate molen MontefioreUpdate molen MontefioreUpdate molen MontefioreUpdate molen Montefiore
31-01-2012

Update molen Montefiore

Het is alweer een poosje terug dat ik een update heb geplaatst, dus nu maar  even wat nieuwe vorderingen melden.

Het belangrijkste nieuws is eigenlijk wel dat de nieuwe bovenas klaar is. Dit was een hele opgave om alles zo te krijgen zoals wij het graag zouden willen. De as is samengesteld uit een gegoten kop en een gegoten asdeel welke door middel van 2 grote flensen aan elkaar is bevestigd met grote spanbouten. Het unieke is dat de as hol is van binnen, dus niet een gat van rond 40, maar hol met een diameter van ongeveer 11 cm.

Om het asdeel komen, met een schuifpassing, de staken voor het bovenwiel te zitten. Deze wordt geborgd door 1 grote kopspie. Bij de gieterij en draaierij Sanders in Goor hebben zij echt hun best gedaan om er een mooi stukje werk van te maken, met een zuivere uitlijning op ashuis hals en pen.

Het penlager daar vertel ik later over. Als alles meezit komt die deze week binnen.
Inmiddels hebben wij ook alle spanten nagenoeg klaar en bewerkt.
Voor de bekleding van de kap gaan wij Red Cedar Clear&Better toepassen. Dit was een heuse speurtocht, maar gelukkig hadden ze in Franeker nog mooi hout liggen.

Al het ijzerwerk voor de wieken en bediening is bij de coater die het straalt, schoopeerd en voorziet van duplex coating. Als ik erover nadenk, dan kan ik concluderen dat het kleurenschema heel eenvoudig is, ijzerwerk zwart, hout wit, kinderlijk eenvoudig.

Komende weken gaan wij hard aan de slag met het bovenwiel, vang en de wieken. Dit moet ook want op 24 maart a.s. hebben wij in combinatie met  de friese molenaarsdag de werkplaats opengesteld voor iedereen. Daarna gaat alles uit elkaar voor transport naar ..., maar meer hierover volgt.

Willem.

bouwendnederlandnvvmerkendleerbedrijf